Francuzi će raditi duže od 35 sati?

Bez autora
Jan 09 2011

Raditi duže i više biće, čini se, jedna od glavnih tema predstojeće kampanje za predsedničke izbore u Francuskoj koji slede 2012. godine.Aktuelni francuski predsednik Nikola Sarkozi, koji je prošle godine uprkos masovnim demonstracijama progurao reformu penzijskog sistema kojom je radni vek produžen, a penzije smanjene, sada stavlja veliki znak pitanja na čuvenu 35-časovnu radnu sedmicu, jednu od vodećih tekovina prethodne vladavine socijalista u Francuskoj.

Francuzi će raditi duže od 35 sati?Raditi duže i više biće, čini se, jedna od glavnih tema predstojeće kampanje za predsedničke izbore u Francuskoj koji slede 2012. godine.

Aktuelni francuski predsednik Nikola Sarkozi, koji je prošle godine uprkos masovnim demonstracijama progurao reformu penzijskog sistema kojom je radni vek produžen, a penzije smanjene, sada stavlja veliki znak pitanja na čuvenu 35-časovnu radnu sedmicu, jednu od vodećih tekovina prethodne vladavine socijalista u Francuskoj.

Socijalisti su pribegli 35-časovnoj radnoj sedmici da bi rešili problem nezaposlenosti pre više od decenije i omogućili mnogima da rade manje, verovalo se i efikasnije. Radna nedelja je u Francuskoj 2001. skraćena na 35 sa dotadašnjih 39 sati.

Tadašnja opozicija je smatrala da je time postignuto samo da industrija manje proizvodi i da manje budu otvorene prodavnice, hoteli i restorani.

Predsednik Sarkozi i njegova vladajuća stranka desnog centra Unija za narodni pokret (UMP), koji su i ranije izjavljivali da je 35-časovna radna sedmica "greška", ali je nisu "dirali", sada pokreću to pitanje i ističu povezanost ekonomskog oporavka i izlaska iz krize, s jedne strane i dužeg i efikasnijeg boravka na poslu, s druge strane.

Dolaskom Sarkozija i UMP na vlast, ostalo je zakonsko ograničenje od 35 radnih sati nedeljno, ali je izmenama od pre dve godine kompanijama dozvoljeno da se o vremenu na radu sporazumevaju sa zaposlenima, odnosno da same određuju maksimalni broj radnih sati zaposlenih.

Predviđeno je i utrostručenje maksimalnog broja prekovremenih sati i mogućnost "zamene" slobodnih dana za veću platu.

Pitanje promene zakona o 35-satnoj radnoj sedmici, koji su u prvi plan nedavno lansirali Sarkozi i UMP, podržao je opozicioni političar, socijalista Manual Val, na iznenađenje partijskih kolega. On je jedan od preliminarnih kandidata socijaista za izbor unutar stranke ko će biti u igri za predsedničke izbore u Francuskoj.

Val je podržao Sarkozijev slogan da "treba raditi više da bi se više i zaradilo" i pozvao da se ozbiljno razmotri neophodnost povećavanja broja radnih sati. Time je, kritikuju ga kolege, izrekao sumnju u tekovine vladavine socijalista.

Kolege socijalisti su pozvali Vala da se "vrati u kolosek", a neki su rekli da su njegove reči kao kada bi "darvinisti sumnjali u Darvinovu teoriju".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik